ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ

Πολλοί άνθρωποι σήμερα και μερικοί σχεδόν κάθε μέρα , υποφέρουν από πονοκεφάλους οι οποίοι δεν συνοδεύονται από κάποια άλλη αρρώστια. Τέτοιοι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι δυνατοί, να δημιουργούν ανικανότητα στην εργασία και κυρίως δεν ανακουφίζονται εύκολα. Αλλά τι πραγματικά συμβαίνει όταν κάποιος βιώνει τον πονοκέφαλο? Ο πονοκέφαλος είναι το αποτέλεσμα ενός προστατευτικού μηχανισμού που υπάρχει μέσα στο σώμα μας. Μπορεί να παρομοιαστεί με ένα προειδοποιητικό σύστημα που μας λέει ότι ένας ευαίσθητος στον πόνο ιστός βρίσκεται σε διέγερση και απαιτείται κάποια ενέργεια για να απομακρύνει το σώμα από την επαφή με τους επιβλαβείς ερεθισμούς. Ο πονοκέφαλος λοιπόν σας ειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά. Για την σωματική σας και διανοητική σας ανακούφιση και υγεία χρειάζεται κάποια ενέργεια. Αλλά τι είναι πραγματικά αυτό που πονάει όταν υποφέρουμε από πονοκέφαλο? Ποιοι είναι οι ευαίσθητοι στον πόνο ιστοί? Ίσως σας φανεί παράξενο αλλά ο ίδιος ο εγκέφαλος σαν ιστός δεν είναι ευαίσθητος στον πόνο. Αν και ο μηχανισμός αισθήσεως του πόνου είναι μια σπουδαία λειτουργία του εγκεφάλου, τόσο οι χειρουργοί όσο και οι φυσιολόγοι έχουν αποδείξει ότι όταν ένας πονοκέφαλος συμβαίνει μέσα στο κρανίο, οφείλεται όχι σε ερεθισμό του εγκεφάλου αλλά στο τράβηγμα ή στο τέντωμα των αιμοφόρων αγγείων ή του περικαλύμματος του εγκεφάλου. Ομοίως όταν ο πονοκέφαλος συμβαίνει έξω από το κρανίο η αίσθηση του πόνου τις περισσότερες φορές οφείλεται στην διέγερση των λεπτών μυϊκών ινών στα τοιχώματα των αρτηριών ή μέσα στους ισχυρούς μύες του κεφαλιού και του λαιμού. Εξυπακούεται λοιπόν ότι το μέρος της προέλευσης των οδυνηρών ερεθισμών μπορεί να καθορίσει τα χαρακτηριστικά του πονοκεφάλου. Έτσι αν περιλαμβάνονται οι αρτηρίες ο πόνος είναι σαν σουβλιές λόγω των παλμών των τοιχωμάτων των αγγείων με κάθε κτύπο της καρδιάς. Αντίθετα αν περιλαμβάνονται οι μύες ο πονοκέφαλος είναι περισσότερο διαρκής και οδυνηρός. Ως ένα προειδοποιητικό σύμπτωμα ο πονοκέφαλος μπορεί να προκαλείται από μια ποικιλία καταστάσεων που είναι σοβαρές και επικίνδυνες για την ζωή και άλλες που είναι καλοήθους φύσεως. Τα διάφορα είδη πονοκεφάλων ανήκουν σε δύο κύριες κατηγορίες. Πρώτον σε εκείνους που συνδέονται με κάποια εσωτερική ασθένεια και αναφέρονται ως οργανικοί και δεύτερον οι λειτουργικοί οι οποίοι οφείλονται σε διαταραχή της λειτουργίας. Οι οργανικοί πονοκέφαλοι περιλαμβάνουν αυτούς που οφείλονται σε μολυσματικές ή αλλεργικές καταστάσεις που επηρεάζουν την μύτη και τις αναπνευστικές κοιλότητες, σε ανωμαλίες των δοντιών και της σιαγόνας, σε ασθένειες των ματιών και των αυτιών, σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις της σπονδυλικής στήλης και του αυχένα, καθώς και σε σοβαρότερες καταστάσεις όπως όγκος εγκεφάλου και φλεγμονή των μηνίγγων της μεμβράνης του εγκεφάλου.

Παρόλ’αυτά η μεγάλη πλειονότητα δηλαδή το 90% των πονοκεφάλων είναι λειτουργικού τύπου δηλαδή καλοήθους φύσεως, και απλά προειδοποιούν για την διατάραξη κάποιας λειτουργίας σχετικά με τις δραστηριότητες της ζωής μας. Αν όμως υποφέρετε από πονοκέφαλο για πολλά χρόνια τότε αυτός ονομάζεται πονοκέφαλος τάσεως ιατρικά ή πιο απλά ημικρανία. Αν δηλαδή υποφέρετε από πονοκέφαλο τάσεως ο πόνος είναι διαρκής και σταθερής μορφής. Τον αισθάνεται κανείς στους μύες στο πίσω μέρος αλλά και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Λιγότερο συχνά νοιώθει κανείς πονοκέφαλο κάτω από τα μάτια. Μπορεί ακόμα να υπάρχει η αίσθηση ότι το κεφάλι συμπιέζεται σε μια μέγγενη ή ότι έχει σφιχτεί με μια σφιχτή ταινία. Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα να δοκιμάζεται και ένα αίσθημα βάρους ή πίεσης στο κεφάλι σας. Οι πονοκέφαλοι τάσεως οφείλονται σε υπερβολική ή παρατεταμένη συστολή των μυών του τριχωτού της κεφαλής και των ισχυρών μυών του αυχένα που στηρίζουν το κεφάλι. Η ημικρανία είναι μάλλον διαφορετική. Η λέξη ημικρανία παράγεται από την λέξη που σημαίνει < μισό κεφάλι > και στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος επηρεάζει μόνο την μια πλευρά του κεφαλιού. Αντίθετα με τον πόνο τάσεως ο πόνος της ημικρανίας είναι σαν σουβλιές λόγω της προέλευσής του από τις διογκωμένες αρτηρίες έξω από το κρανίο. Υπάρχει συχνά ένα αίσθημα ναυτίας ή άλλων πεπτικών διαταραχών και ο πόνος μπορεί να είναι τόσο εντατικός ώστε να εμποδίζει την εργασία και να αναγκάζει το άτομο να ξαπλώσει. Μπορεί να υπάρχουν περισσότερο από ένα άτομο σε μια οικογένεια που υποφέρουν από αυτό το είδος πονοκεφάλου γιατί η ημικρανία είναι και κληρονομική. Σε περιπτώσεις κλασικής ημικρανίας, σε αντιδιαστολή με την κοινή ημικρανία, μια προσβολή μπορεί να γίνει αντιληπτή από έναν προειδοποιητικό πονοκέφαλο πρώτου σταδίου ή < αύρα >, κάτι σαν στίγματα ή λάμψεις φωτός μπροστά στα μάτια.

Για την άμεση θεραπεία του πονοκεφάλου το απλούστερο φάρμακο που μπορεί να το επιτρέψουν οι περιστάσεις είναι ένα αναλγητικό ή ένα παυσίπονο. Πολλά παρασκευάσματα διαφημίζονται ευρέως, τα βρίσκει κανείς εύκολα και περιέχουν μίγματα από διάφορα χημικά φάρμακα που όμως είναι βλαβερά λόγω των παρενεργειών τους και καλύτερα να αποφεύγονται. Όταν το επιτρέπουν οι περιστάσεις η ανακούφιση έρχεται και χωρίς την χρήση των φαρμάκων. Ο πονοκέφαλος τάσεως ή συστολής των μυών μπορεί να περάσει με μια μικρή περίοδο ανάπαυσης και χαλάρωσης. Αν μπορέσετε να διακόψετε την ρουτίνα της εργασίας σας και να ξαπλώσετε για μισή ώρα σε ένα ήσυχο δωμάτιο θα αισθανθείτε σίγουρα όφελος. Αποτελεσματικά άμεσες θεραπείες μπορεί να είναι θερμές ή κρύες κομπρέσες, επανειλημμένα φλιτζάνια καφέ ή τσαγιού, ζεστό ή κρύο μπάνιο ή τέλος υποταχτείτε σε έναν αναζωογονητικό ύπνο. Όλα αυτά φέρνουν ανακούφιση επειδή επιδρούν στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Σίγουρα θα πρέπει να εξαλείψετε και τους προδιαθεσικούς παράγοντες που συμβάλουν στην υποτροπή του πονοκεφάλου. Αυτοί μπορεί να είναι η υπερεντρύφηση στο φαγητό και στο ποτό, η πνιγηρή και φτωχά αεριζόμενη ατμόσφαιρα, ο διαπληκτισμός, η κούραση, η ένταση, η ανησυχία, οι σφοδρές συγκινήσεις, η οργή, ο φόβος, ο θόρυβος.

Τι γίνεται όμως όταν ο πονοκέφαλός σας δεν ανακουφίζεται με τα παραπάνω μέτρα?

Σίγουρα η λύση δεν βρίσκεται στην λήψη χημικών φαρμάκων που θα ανακουφίσουν στιγμιαία ή θα ανακουφίσουν για κάποιο διάστημα και μετά ο πονοκέφαλος θα επιστρέψει δριμύτερος. Η ομοιοπαθητική ιατρική έχει την λύση προσφέροντας ολοκληρωτική θεραπεία εξαφανίζοντας την ένταση και την συχνότητα ακόμα και του πιο δυνατού πονοκεφάλου. Ενισχύεται το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και η προσπάθεια που κάνει ο οργανισμός μας να αυτοθεραπευτεί. Ο οργανισμός προσπαθεί να αποσυμπιέσει την ένταση του πονοκεφάλου τόσο διανοητικά όσο συναισθηματικά και σωματικά. Η ομοιοπαθητική ως θεραπευτικό σύστημα κινητοποιεί τους μηχανισμούς του οργανισμού μας προς την σωστή κατεύθυνση της μόνιμης θεραπείας. Ο οργανισμός μας άλλωστε είναι τόσο πολύπλοκος που εμείς κοιτάζοντας μόνο τον πονοκέφαλο επειδή αυτό μας απασχολεί και μας προκαλεί αναπηρία, είναι σαν να παρατηρούμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Ο ομοιοπαθητικός γιατρός έχει όμως την δυνατότητα να εκμαιεύσει μέσω του ιστορικού οτιδήποτε συνθέτει την ανάγλυφη εικόνα του πονοκεφάλου. Θεραπεύει εκτιμώντας την εξωτερική εικόνα του πονοκεφάλου μαζί με το σύνολο των διανοητικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων. Πρόκειται για μια λεπτεπίλεπτη διαδικασία που εξαρτάται από την θεραπευτική δύναμη του ενός μοναδικού φαρμάκου σε απειροελάχιστες δόσεις ικανού όμως να κινητοποιήσει την μόνιμη αυτοίαση. Όταν βέβαια στις αιτίες του πονοκεφάλου περιλαμβάνονται οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις του αυχένα και της σπονδυλικής στήλης τότε ο βελονισμός είναι μια επικουρική θεραπευτική μέθοδος η οποία προκαλεί την παραγωγή ενδορφινών δηλαδή οπιοειδή πεπτίδια από τα επινεφρίδια και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό ανακουφίζοντας έτσι τον πόνο.

Καραλοϊζος Λάζαρος

Ομοιοπαθητικός ιατρός

2410-283752