ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Σύνδεση
ΩΤΟΙΑΤΡΙΚΗ |
Είναι ιατρική μέθοδος διάγνωσης και θεραπείας των ασθενειών με την λήψη του κερκιδικού σφυγμού. Έχει βρεθεί πειραματικά ότι όταν πάσχει ένα όργανο έχουμε πτώση της ηλεκτρικής αντίστασης σε κάποιο σημείο του αυτιού. Κατά την διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση, ενώ ο γιατρός βρίσκεται πίσω από το κεφάλι του τοποθετώντας τον αντίχειρά του στην κερκιδική του αρτηρία. Σκοπός του γιατρού είναι η ψηλάφηση ενός αγγειακού αντανακλαστικού που ονομάζεται VAS (Vascular autonomic signal) ή RAC ( reflex auricle cardiac). Στην ελληνική γλώσσα ονομάζεται αυτόνομομη κυκλοφοριακή απάντηση. Το VAS δημιουργείται από τις συγκινήσεις, το βίαιο άγγιγμα που δημιουργεί πόνο, το λευκό φως, το χρωματιστό φως και τις συχνότητες. Με απλά λόγια το VAS είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού που εκδηλώνεται με διαταραχή του τόνου των τοιχωμάτων των αρτηριών μετά από συγκινήσεις ή διεγέρσεις του δέρματος. Με αυτόν τον τρόπο μελετούμε την ικανότητα προσαρμογής του οργανισμού. Η μελέτη αυτή γίνεται με διέγερση των σημείων του αυτιού (μηχανικά, με λευκό ή χρωματιστό φως.), διέγερση των ζωνών του σώματος καθώς και συνδυασμός διεγέρσεων αυτιού και σώματος. Η διέγερση των φυσιολογικών σημείων δεν προκαλεί αγγειακή αντίδραση VAS. Αντίδραση προκαλείται μόνο αν φωτιστεί κάποιο παθολογικό σημείο. Η αρτηριακή αντίδραση προκαλείται εάν φωτιστούν μεγάλες επιφάνειες του αυτιού ή αν διεγερθεί η επιδερμίδα με ασυνεχές φως. Η κίνηση της αρτηρίας είναι οφιοειδής. Κατά την διάρκεια αυτής της προσαρμοστικής κίνησης το αρτηριακό τοίχωμα γίνεται πιο σκληρό.
Διαγνωστικά κάνουμε το τεστ με την λευκή λάμπα.
Ο γιατρός παίρνει τον σφυγμό μιλώντας με τον ασθενή για εντελώς ανώδυνα πράγματα. Ο ασθενής φωτίζεται με λάμπα 75 watt που ανάβει και σβήνει. Μπορεί να προκύψουν τρεις πιθανές περιπτώσεις :
1) Φαινόμενο εξάντλησης. Το VAS θα σταματήσει μετά από 3-4 διεγέρσεις.
2) Δεν υπάρχει καθόλου απάντηση VAS. Αυτό πιθανόν συμβαίνει λόγω χρήσης φαρμάκων που ονομάζονται β-αναστολείς, πιθανή ύπαρξης καρκίνου, κατάθλιψης.
3) Υπέρ διέγερση VAS λόγω διατροφικών ή φαρμακευτικών ευαισθησιών.
Η ωτοιατρική θεωρεί τις χειρουργικές ουλές και την τερηδόνα ως αιτίες του φαινόμενου εξάντλησης. Η τερηδόνα είναι μια οδοντική παθολογία, ορατή ή όχι, παρούσα ή παρελθοντική. Οι πιθανές οδοντικές παθολογίες είναι οι κύστεις, τα επιπλέον δόντια, τα έγκλειστα δόντια, οι φρονιμίτες και ο ηλεκτρογαλβανισμός στο στόμα. Τα άτομα αυτά είναι συνήθως κουρασμένα, έχουν αστάθεια, υπόταση, τριχόπτωση, διαταραχές του μεταβολισμού καθώς και φλεγμονές στο ουροποιητικό σύστημα.
Όταν ένας ασθενής προσέλθει στην ωτοιατρική για έναν πόνο στον ώμο π.χ. μπορεί η αιτία αυτού του προβλήματος να αποδειχτεί ότι προέρχεται από μια οδοντική εστία. Ο γιατρός μετράει τις ώσεις του σφυγμού οι οποίες θα προκαλέσουν το φαινόμενο της εξάντλησης. Κατόπιν ψάχνει στο αυτί ένα σημείο με τα ίδια χαρακτηριστικά. Σε αυτό το σημείο βάζοντας μία βελόνα θα προκληθεί θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Όταν έχουμε πολλά μέταλλα στο στόμα μπορεί να δημιουργηθεί ηλεκτρισμός. Το σάλιο λειτουργεί ως ιονιστής μεταξύ δυο διαφορετικών μετάλλων και να σχηματιστεί ηλεκτρικό ρεύμα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ηλεκτρογαλβανισμός το οποίο μπορεί να προκαλέσει φαινόμενο εξάντλησης. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται στο στόμα μεταξύ δύο δοντιών ή μεταξύ ενός δοντιού και ενός σκουλαρικιού. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αφαιρεθούν τα μέταλλα. Το φαινόμενο της εξάντλησης είναι σύντομο όταν η αιτία είναι οδοντική. Το φαινόμενο της εξάντλησης είναι πιο αργό όταν οφείλεται σε χειρουργική ουλή. Οι οριζόντιες χειρουργικές ουλές μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες, ιλίγγους, κατάθλιψη, διαταραχές της πίεσης και ταχυκαρδία. Οι κάθετες χειρουργικές ουλές σπάνια προκαλούν διαταραχές. Οι πιο συχνές διαταραχές χειρουργικής ουλής εμφανίζονται μετά από εγχείρηση θυρεοειδούς.. Εάν στο σημείο του αυτιού που αντιστοιχεί η ουλή ο γιατρός εισχωρήσει βελόνα το φαινόμενο της εξάντλησης που προκαλείται από την χειρουργική ουλή εξαφανίζεται. Εκτός από τις σωματικές ουλές υπάρχουν και οι ψυχικές οι οποίες θεραπεύονται με τον ίδιο τρόπο.
Στην ωτοιατρική χρησιμοποιούνται θεραπευτικά 6 συχνότητες που συμβολίζονται με τα γράμματα της αλφαβήτου.
Η συχνότητα Α έχει δράση αντιφλεγμονώδη, στην υποξεία των κυττάρων, στα αιματώματα, στα εμφράγματα, στις καταθλίψεις, στα εγκαύματα.
Η συχνότητα Β έχει δράση στις διαταραχές της διατροφής, στις αλλεργίες, στις πολυαρθρίτιδες, σπονδυλοαρθρίτιδες, στον διαβήτη τύπου Ι, ΙΙ και στις ουρτικάριες.
Η συχνότητα C έχει δράση στις παροδικές ισχαιμίες, στην υπέρταση, στην νόσο του Parkinson, στην καρδιακή ανεπάρκεια, στην δυσκοιλιότητα, στην διάρροια, στην εφίδρωση, στην χοληδόχο κύστη.
Η συχνότητα D έχει δράση στα ρευματολογικά νοσήματα, στο λουμπάγκο.
Η συχνότητα Ε έχει δράση στην μείωση του πόνου και στην σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η συχνότητα F έχει δράση στην ανάπτυξη, την διατροφή, την βουλιμία, την ανορεξία, τις καταθλίψεις.
Η συχνότητα L έχει δράση στην δυσλεξία, την δυσορθογραφία, την ανορθογραφία, τα προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης.
Όπως κατανοείται το θεραπευτικό φάσμα της ωτοιατρικής είναι μεγάλο και περιλαμβάνει :
1)Πόνο (μεταβολικής, τραυματικής και νευρολογικής αιτιολογίας )
2)Ταχυκαρδία, δυσκοιλιότητα, ευερέθιστο έντερο, χρόνια κόπωση, προβλήματα περιόδου όπως αμηνόρροια ή δυσμηνόρροια.
3)Διαταραχές εξάρτησης όπως εθισμός καπνίσματος, ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών δισκίων.
4)Ψυχολογικές διαταραχές όπως άγχος, κατάθλιψη.
5)Δερματολογικές διαταραχές όπως έκζεμα, ψωρίαση, αλωπεκία.
6)Τοξικές ουλές όταν γίνονται αιτία άλυτων προβλημάτων όπως : χρόνια κόπωση, έκζεμα, υπόταση, αλλεργίες, ημικρανίες, πονοκέφαλοι.
7)Παχυσαρκία
8)Δυσκοιλιότητα
9)Οσφυαλγία
10) Γυναικεία υπογονιμότητα
11) Σπασμοφιλία (λανθάνουσα τετανία)
12) Έρπης ζωστήρας
13) Αντανακλαστική αλγοδυστροφία (σύνδρομο ώμου χεριού)
14) Διαταραχές του ώμου.
15) Οστεοαρθρίτιδες
16) Ινοκυστική μαστοπάθεια και μαστωδυνία (πονεμένος μαστός)
17) Ημικρανίες.
18) Διαταραχές κατάθλιψης που διαφοροποιούνται σε εποχιακές καταθλίψεις (εμφανίζονται τον χειμώνα με θλίψη και παχυσαρκία) και καταθλίψεις μετά τον τοκετό που συνήθως είναι το αποτέλεσμα τοξικών ουλών μετά την καισαρική.
19) Σύνδρομο του 1ου πλευρού (Το 1ο πλευρό εκτοπίζεται λόγω τραυματισμού ) προκαλώντας πολλές παθολογίες όπως :
α) Συχνές διάρροιες.
β) Πονοκεφάλους.
γ) Προβλήματα όρασης.
δ) Υπέρταση
ε) Νευραλγία τριδύμου.
ζ) Αντανακλαστική οστεοδυστροφία των άνω άκρων.
20) Τροφικές αλλεργίες.
21) Ψωρίαση
22) Νευραλγία τριδύμου.
23) Αιμορροΐδες.
24) Αγωνία και άγχος.
25) Παιδιατρική υπερδραστηριότητα.
26) Χρόνια πολυαρθρίτιδα.
27) Άσθμα.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
• Που διαφέρει η ωτοιατρική από τον βελονισμό?
Ο βελονισμός είναι ιατρική πράξη που περιλαμβάνει διέγερση με βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος όπου περνούν τα ενεργειακά κανάλια που ονομάζονται μεσημβρινοί. Αυτά τα ενεργειακά κανάλια αποφράσσονται όταν γεννιέται μια παθολογία στον οργανισμό μας. Η εισαγωγή βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ανακουφίζει τα συμπτώματα της νόσου. Η ωτοιατρική δεν εστιάζει στην εισαγωγή των βελονών κατά μήκος των ενεργειακών καναλιών, αλλά χρησιμοποιεί το αυτί ως ένα περιορισμένο αντανακλαστικό σύστημα το οποίο συνδέεται με το κεντρικό νευρικό σύστημα.
• Πώς σχετίζεται η ωτοιατρική με τις άλλες μορφές εναλλακτικής ιατρικής ?
Η ωτοιατρική θεωρείται μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής όπως ο βελονισμός, η ομοιοπαθητική και η ρεφλεξολογία. Όλες αυτές οι τεχνικές αναφέρονται επίσης και ως συμπληρωματική ιατρική γιατί προσφέρουν υπηρεσίες οι οποίες συμπληρώνουν την πρακτική της συμβατικής ιατρικής. Η ωτοθεραπεία ελαττώνει την ένταση, το στρες, το πόνο που δεν ανακουφίζεται από άλλες ιατρικές πράξεις, αλλά λειτουργεί καλύτερα όταν εφαρμόζεται ως συμπλήρωμα πολλαπλών θεραπευτικών προσεγγίσεων. Ενώ ο βελονισμός στο αυτί συχνά συνδυάζεται με σωματικό βελονισμό, η ωτοιατρική είναι πολύ δραστική στην ανακούφιση του πόνου, του στρές και της έντασης όταν χρησιμοποιείται μόνη της.
• Είναι η ωτοιατρική αποδεκτή από την συμβατική ιατρική ?
Ενώ ο βελονισμός έχει ιστορία 2000 ετών, η ωτοιατρική χρησιμοποιείται τα τελευταία 40 χρόνια και πρόσφατα άρχισε να γίνεται σεβαστή από αρκετούς γιατρούς στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής και στην Ευρώπη. Όμως πολλοί γιατροί δεν έχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες για την αποτελεσματική δράση της. Το 1997 το εθνικό ινστιτούτο υγείας της Αμερικής ενέκρινε ως ιατρική πράξη τον βελονισμό, συμπεριλαμβανομένου του ωτοβελονισμού για την ανακούφιση του πόνου και της θεραπείας των εξαρτήσεων. Για την δράση της ωτοιατρικής απαιτήθηκε η συγκέντρωση περισσότερης έρευνας καθώς και η γνωριμία περισσότερων γιατρών με το αντικείμενο.
• Τι είναι τα μακρινά αντανακλαστικά?
Η ωτοιατρική χρησιμοποιώντας το αυτί ως μικροσύστημα μπορεί να θεραπεύσει παθολογικές καταστάσεις σε μακρινά σημεία του σώματος όπως στο στήθος, στην κοιλιά, στα πόδια. Σύμφωνα με την ωτοιατρική θεωρία τα νεύρα από το αυτί συνδέονται με αντανακλαστικά κέντρα στον εγκέφαλο τα οποία στέλνουν θεραπευτικά μυνήματα στον νωτιαίο μυελό και στους νευρώνες που καταλήγουν στην σπονδυλική στήλη και στα πόδια.
• Tί είναι τα ωτικά σωματικά αντανακλαστικά ?
Η βασική έννοια στην ωτοιατρική είναι ότι τα νεύρα του δέρματος νευρώνουν συγκεκριμένες σωματικές περιοχές του αυτιού, οι οποίες αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται αντανακλαστικά με το σώμα. Τα όργανο-δερματικά αντανακλαστικά ενεργοποιούνται όταν η παθολογία σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος επιφέρει αντανακλαστικές αντιδράσεις στο αυτί, που εκδηλώνονται με αλλαγές της αιματικής ροής και ηλεκτροδερμική ευερεθιστότητα. Τα όργανο-δερματικά αντανακλαστικά ενεργοποιούνται από τον γιατρό όταν διεγείρει συγκεκριμένα σημεία στο λοβό του αυτιού με σκοπό την εκτόνωση της παθολογίας σε ένα άλλο μέρος του σώματος.
• Ποιες καταστάσεις επιβαρυμένης υγείας βοηθούνται από την ωτοιατρική?
Λόγω του ότι το αυτί ως μικροσύστημα συνδέεται με τα μακρινά αντανακλαστικά με όλα τα σημεία του σώματος, ένας μεγάλος αριθμός παθολογιών ανακουφίζεται με την ωτοθεραπεία. Σχεδόν όλες οι παθολογίες επηρεάζονται σε κάποιο βαθμό από την αντιδραστική διέγερση των σημείων του αυτιού. Οι πιο συχνές αναφερόμενες χρήσεις της ωτοθεραπείας είναι ο έλεγχος του χρόνιου πόνου, η αποτοξίνωση από εξαρτήσεις, η ανακούφιση της ναυτίας και η ελάττωση της υψηλής πίεσης.
• Πώς ανακουφίζονται οι παθολογικές καταστάσεις υγείας με την ωτοιατρική?
Η ωτοιατρική διευκολύνει την ισορροπία της ενέργειας διαμέσου των μακροσυστημάτων του σώματος ή διορθώνει τα παθολογικά αντανακλαστικά κέντρα στον εγκέφαλο διεγείροντας το πτερύγιο του αυτιού, οδηγώντας έτσι τον οργανισμό σε τέτοια κατάσταση που ελαττώνεται κάθε μορφή στρες ή πόνου. Η διέγερση συγκεκριμένων αντανακλαστικών σημείων του αυτιού που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος οδηγεί σε ελάττωση της υπερβολικής διέγερσης ή στην αύξηση της ελαττωμένης δραστηριότητας της προσβεβλημένης περιοχής. Η τελική δράση της ωτοθεραπείας είναι η δημιουργία καλύτερης ισορροπίας του σώματος.
• Πόσο διαρκεί το όφελος από μια συνεδρία ωτοθεραπείας ?
Οι θεραπευτικές απαντήσεις διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, όμως οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιο πόνο νοιώθουν σημαντική βελτίωση από την πρώτη συνεδρία. Η ελάττωση του πόνου γίνεται εντονότερη τις επόμενες ώρες μετά την συνεδρία, αλλά τα πλεονεκτήματα αρχίζουν να υποχωρούν πολλές μέρες μετά. Με τις διαδοχικές επόμενες συνεδρίες η ανακούφιση από τον πόνο γίνεται περισσότερο σημαντική και η διάρκεια της ανακούφισης κυμαίνεται από πολλές μέρες έως και πολλές εβδομάδες.
•Πόσες συνεδρίες ωτοθεραπείας είναι ικανές να βοηθήσουν τον ασθενή?
Εν υπάρχει προκαθορισμένος αριθμός συνεδριών για την ωτοθεραπεία, αλλά η σοβαρότητα της παθολογίας ελαττώνεται μετά από 4-6 συνεδρίες ενώ ο ασθενής ανακουφίζεται με 8-12 συνεδρίες.
• Πόσες θεραπευτικές συνεδρίες την εβδομάδα είναι ικανές να βοηθήσουν τον ασθενή?
Αυτό εξαρτάται από την σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς. Τα πολύ σοβαρά περιστατικά χρειάζονται καθημερινή αντιμετώπιση. Συνήθως όμως η πλειοψηφία των ασθενών έρχεται 2 φορές την εβδομάδα για 2-3 εβδομάδες, και μετά μια φορά την εβδομάδα. Η συχνότητα των επισκέψεων ελαττώνεται σε μία φορά τον μήνα όταν η διαταραχή ελαχιστοποιείται.
•Πόσο διαρκεί μια θεραπευτική συνεδρία?
Η τυπική ωτοθεραπευτική συνεδρία διαρκεί από 15 ως 30 λεπτά. Σε αυτόν τον χρόνο πρέπει να προστεθεί ο χρόνος που ο γιατρός θα ρωτήσει το ιστορικό του ασθενούς καθώς και τα 20 λεπτά παραμονής των βελονών στο αυτί του πάσχοντος.
• Υπάρχουν αντενδείξεις στην ωτοθεραπεία?
Αντένδειξη είναι η εγκυμοσύνη και οι ασθενείς με βηματοδότη.
•Ποιες είναι οι παρενέργειες της ωτοθεραπείας?
Η μοναδική παρενέργεια που μπορεί να συμβεί είναι πόνος στο αυτί για περίπου μία ώρα μετά την συνεδρία.
|